Lektörsläsning eller korrektur

Har du ett manus du funderar på att ge ut då kanske tänker du anlita någon för att korrekturläsa texten, men nästan ännu viktigare är en professionell lektörsläsning. Det är ganska vanligt att man blandar ihop dessa båda tjänster eftersom båda handlar om att läsa igenom texten och kommentera den. Båda lämnar också sina kommentarer med syfte att du ska kunna förbättra och korrigera texten där det behövs, men där slutar likheterna.

Vad är lektörsläsning

En lektör fokuserar på manusets flyt, handling och tempo. Hänger allt ihop, är det lätt att följa handlingen. Det är ganska vanligt att man hittar små misstag i form av beskrivning av exempelvis väder eller kläder vid ett möte. Så att det på en sida står om solsken och en röd jacka medan det några sidor längre fram nämns den blå jackan och det mörka molnet som minne från samma möte. Lite tillspetsat kanske, men som författare är det väldigt lätt hänt att man går så in i handlingen att man missar denna typ av detaljer. Det gör inte en lektör och därför är Effektiv lektörsläsningså viktig för att ditt manus ska nå sin fulla potential. En lektör kan också ha tankar kring hur historien byggs upp, kanske föreslå att olika kapitel byter plats eller andra ändringar. Det är alltid du som författare som bestämmer, men lektören har ditt bästa i åtanke och tipsen brukar vara värdefulla.

Språk och korrektur

När allt annat känns perfekt så är det dags för korrekturläsning och då handlar det mer om språk, stavning, interpunktion och grammatik. En korrekturläsare granskar först och främst språket och har ytterst sällan synpunkter på innehållet. Manuset är ditt, texten är din men genom att ta emot hjälp med både lektörsläsning och sedan korrektur kan du känna dig säker på att du gjort allt som kan göras för att öka chanserna att bli utgiven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *